afbeelding Gebouw Elekrotechniek van de TU Delft
Gebouw Elekrotechniek van de TU Delft

Auteur: Jan Klerks (Skyscraperist)

In 1969 stond in Delft het op één na hoogste gebouw van Nederland (het gebouw van de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft, 90 meter) en de op één na hoogste kerktoren van Nederland (Nieuwe Kerk, 109 meter). Vandaag de dag zijn het vooral de in Delft opgeleide ingenieurs en architecten die de vlag hoog houden. Je zou een prachtige skyline kunnen samenstellen van torens waarbij ontwerpers betrokken zijn geweest die waarschijnlijk goed bekend zijn met het Delftse uitgaansleven. Vermoedelijk staat het alumnus record op naam van de in 1976 afgestudeerde René Steevensz, die als architect tekende voor het 303 meter hoge Two Prudential Tower in Chicago.

Hoogte is van oudsher synoniem met een ideaal, grens, doel of prestatie, oftewel al datgene waar je naar op zoek bent tijdens een studie. Alhoewel niemand zal beweren dat hoog bouwen een doel op zich is, zal de voldoening groot zijn wanneer men als bouwkundige betrokken is bij de realisatie van het hoogste gebouw (en evenzo opgelucht wezen wanneer de bouw tot een goed einde is gebracht!) Als je aan een constructeur vraagt hoe hoog je zou kunnen bouwen, dan zal hij waarschijnlijk antwoorden met de vraag hoe diep je zakken zijn. Op een technische universiteit is immers alles mogelijk.

Afbeelding van de Cocoon tower in Japan
Cocoon tower in Japan

In een wereld waarin de sky de limit is past het denken over de vraag hoe je een complete stad in één gebouw zou kunnen onderbrengen. Met name in Japan is tijdens de piek van de economie drie decennia geleden veel studie gedaan naar gebouwen van meer dan een kilometer hoog. Zo’n verticopolis werd gepresenteert als mogelijke oplossing voor de schaarse grond, maar moet eigenlijk vooral gezien worden als een visitekaartje van de bouwbedrijven die zich er mee bezig hielden. Ondanks de veelbelovende plaatjes gaat het hierbij vooral om het in kaart brengen van zaken waarmee je te maken krijgt mocht je aan zoiets willen beginnen. Het zoeken naar oplossingen voor de verschillende theoretische problemen kan er toe leiden dat deze kennis ergens anders kan worden toegepast.

Afbeelding Gebouw De Rotterdam
Gebouw De Rotterdam

Als we het in Nederland over de verticale stad hebben, dan denken we vooral aan de Rotterdamse skyline, of in het specifieke geval aan grote en hoge gebouwen met meerdere functies, zoals het Erasmus Medisch Centrum en De Rotterdam. Eigenlijk hebben we het dan over stapeltorens waar verschillende functies en verschillende bouwblokken bij, en op elkaar zijn gezet. Door de meest bekende en spectaculaire wolkenkrabbers verspreid over de hele wereld bij elkaar te brengen kunnen bezoekers van deze tentoonstelling zich verbazen over de relatieve hoogte en omvang van deze gebouwen, waaronder een aantal die nooit gerealiseerd zijn maar nu dus wel in Delft te bewonderen. Net zoals de wolkenkrabber voor verschillende mensen verschillende betekenissen kan hebben zal iedereen zijn eigen indrukken kunnen vormen van deze verticale stad. Zou je er willen wonen? Hoe is het uitzicht gezien van zo hoog? Waan ik me er in de hemel? Hoe langer je er naar kijkt, hoe meer je er in zal ontdekken. Kijk maar!

Foto van de Expositie Vertical Cities in de Library TU
Expositie Vertical Cities in de Library TU Delft t/m 9 juli 2016