Ineens was hij weg, onze Prometheus. Begin 2012 werd het beeld gestolen, vermoedelijk door bronsdieven. Nu na 4 jaar, zal Prometheus weer het Mekelpark sieren. Op vrijdag 8 januari 2016 wordt het beeld van kunstenaar Willem Jager onthuld door Rector Magnificus Karel Luyben tijdens de diesviering van de TU.

Wie is Prometheus?
Prometheus was volgens de Griekse mythologie de sterveling die het vuur van de goden stal en aan de mensen gaf. Hij kreeg hiervoor een gruwelijke straf: hij werd aan de Kaukasus gebonden en een adelaar pikte zijn lever uit. Elke dag. Want de lever groeide ’s nachts weer aan. Uiteindelijk werd hij door Herakles bevrijd.

256px-Prometheus_Adam_Louvre_MR1745_edit_atoma
Beeld van Prometheus en de adelaar door Nicolas-Sebastien Adam uit 1762 (Louvre)

 

Met het vuur dat Prometheus aan de mensen schonk gaf hij de techniek een enorme impuls. Men kon nu metalen smelten en tot werktuigen maken, potten bakken en huizen verwarmen. Dit is waarom het vuur van Prometheus het symbool is geworden van de TU Delft.

TU_Delft_logo_RGBEen beeld met geschiedenis
Het oorspronkelijke Prometheusbeeld werd door Oswald Wenckebach, buitengewoon hoogleraar ‘Boetseren’ aan de Technische Hogeschool Delft, ontworpen en gemaakt in 1953. Het was een geschenk van de Vereniging van Delftse Ingenieurs aan de TH voor haar 100-jarige bestaan. Het beeld heeft lange tijd bij de entree van het voormalige hoofdgebouw (het huidige gebouw van de faculteit Bouwkunde) gestaan en sinds 2007 vond het zijn plek in het Mekelpark.

Microsoft Word - Prometheus presentatie Gemeente
Het beeld voor het voormalige hoofdgebouw op Julianalaan 132.

 

De diefstal laat een groot gat achter
Studenten en personeel waren verontwaardigd over de diefstal van het beeld dat bijna 60 jaar op de campus stond. Vrij snel na de diefstal schreef TU Delft Library samen met Marketing & Communicatie een prijsvraag uit voor het ontwerp van een nieuw beeld. Het design van alumnus en (inmiddels oud-)collega van de TU Delft, Willem Jager, won. Het beeld van Jager is een ode aan het originele beeld. Het is een 4 cm dikke plaat met een gat in de vorm van het oude Prometheusbeeld wat de diefstal symboliseert. Het wordt scheef over de oude natuurstenen sokkel geplaatst, zodat Prometheus richting de aula kijkt en de in het steen gehouwen boeien waarmee hij geketend was, zichtbaar blijven.

Microsoft Word - Prometheus presentatie Gemeente
De boeien op de sokkel van het Prometheusbeeld.

 

Microsoft Word - Prometheus presentatie Gemeente
Jagers ontwerp

 

Bijgedraaid
Het oorspronkelijk design dat Jager maakte in 2012 is aangepast in samenspraak met de zoon van Wenckebach. Jager had een frontale contour van Prometheus overgenomen van een oude foto. Alleen bleek het hoofd vanuit dit perspectief erg gedrongen. Er is uiteindelijk gekozen voor een zijaanzicht zodat ook de landing van Prometheus op de aarde duidelijk te zien is. Zo komt de essentie van het oorspronkelijke beeld beter naar voren.

Microsoft Word - Prometheus presentatie Gemeente
Links het oorspronkelijke ontwerp, rechts het nieuwe ontwerp

 

Een knap staaltje
Het nieuwe Prometheusbeeld is gemaakt van Cortenstaal. Een roestig uitziend metaal dat weerbestendig is en goed past bij het groen van het Mekelpark. Daarnaast heeft het materiaal zelf weinig waarde waardoor een herhaling van diefstal minder waarschijnlijk is.
Hier kun je zien hoe Prometheus uit de plaat gesneden werd bij plaatsnijderij Rossen in Heerjansdam:

Ontwerper
Willem Jager studeerde Civiele Techniek met als afstudeerrichting ‘Ontwerpen van gebouwen’. Hij werkte daarna bij de bouwdiensten van Defensie en bij de TU Delft waar hij (mede)verantwoordelijk was voor onder andere de uitbreiding van TBM, de nieuwbouw van de Library en de aanleg van het Mekelpark. Sinds kort heeft hij zich volledig gestort op de kunst en werkt hij als 3D-ontwerper/ kunstenaar. Zijn missie is om kunst te maken die verfraait, verwondert, verontrust of ontregelt. Hij wil dat zijn werken emoties oproepen bij de toeschouwers. Meer informatie vind je op www.willemjager.com.

Foto Willem square
Willem Jager (foto door Conny Kersbergen)