Professor Verhagen: ‘Op eenvoudige wijze blijf ik op de hoogte van vakliteratuur’

Door Carla Kok

Update: Inmiddels is besloten om de proeflicentie niet te verlengen. Vanaf 1 september zal TU Delft Library deze applicatie niet meer ondersteunen.

TU Delft Library biedt toegang tot wetenschappelijke e-journals via de tablet app Browzine. Deze app is een digitale bibliotheek van tijdschriften. Na het selecteren van de vakliteratuur ontvangt de gebruiker een melding bij nieuwe publicaties. Artikelen kunnen eenvoudig worden gedownload, gedeeld of worden opgeslagen.

Associate Professor Henk Jan Verhagen noemt de app een gebruiksvriendelijke toevoeging van het huidige aanbod. Dit wil hij graag toelichten:

Twee tot drie keer in de maand opent Verhagen : „Zo blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen in mijn vakgebied. De app werkt eenvoudig en de artikelen lezen op de tablet lekker weg.” Wel waarschuwt hij: „Voor het bestuderen van artikelen moet je de app niet gebruiken. Gebruik de applicatie waar het voor bedoeld is; browsen.”

In Browzine staan ongeveer 20.000 tijdschriften en deze lijst groeit. Een lijst samen met interessante titels dient zelf te worden samengesteld. Deze verschijnen op een online houten boekenplank. Verhagen: „Ik volg zo’n tien tot vijftien tijdschriften. Het selecteren van deze tijdschriften was niet heel eenvoudig. De vakgebieden alleen zijn namelijk niet sluitend. Handmatig moest ik dus op zoek naar alle relevante titels. Maar deze handeling is eenmalig, daarna zijn de bladen opgeslagen in ‘Jouw bibliotheek’ en werkt de applicatie gemakkelijk.”

Nieuwe publicaties worden automatisch gemeld, dit spreekt Verhagen aan. Hij maakt een vergelijking met de attenderingslijst van de bibliothecaris van vroeger, toen alles nog met mankracht moest worden gedaan. „Met een blauw bolletje wordt er aangegeven of er nieuwe artikelen zijn uitgebracht. Twintig procent van de nieuwe artikelen zijn voor mij relevant. Het selecteren doe ik op basis van de titels. Je kan er ook voor kiezen het bolletje te laten staan, zodat je er de volgende keer opnieuw op geattendeerd wordt.” Via Browzine stuitte hij ook op artikelen die hij normaal nooit zou lezen, dat vindt hij een leuke toevoeging.

De artikelen worden bij het openen gedownload. Dit ervaart Verhagen als een voordeel, omdat er geen internetverbinding nodig voor het lezen van de artikelen. De professor gebruikt zijn tablet voornamelijk voor leesdoeleinden. Diverse kranten en tijdschriften leest hij op deze manier online. Het heeft niet altijd zijn voorkeur. ‘Het ene blad leest fijner als het gedrukt is en de ander op een beeldscherm.’

Verhagen brengt zijn enthousiasme voor het product graag over. Zo heeft hij zijn collega’s al een e-mail gestuurd met instructies. Hij hoopt dat hier gehoor aan wordt gegeven, want hij zou de app zeker missen wanneer deze er niet meer zal zijn.

Browzine is beschikbaar voor iOS, Android en Kindle en kan gratis worden gedownload.