Door Ad Bercht

Ongeveer een jaar geleden was er in de een kleine met boeken uit de bibliotheek van Cornelis . Die bibliotheek maakt deel uit van de collectie van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam (HNI). Voor de tweede keer is het nu mogelijk gemaakt dat we een selectie tonen van boeken die eens in het bezit waren van Van Eesteren. Het Nieuwe Instituut is ook beheerder van een omvangrijk Van Eesteren archief.

Cornelis van Eesteren was één van de meest vooraanstaande stedenbouwers van de 20ste eeuw. Tijdens de jaren ’30 en ’40 was Van Eesteren voorzitter van de CIAM (Congrès Internationaux d’Architecture Moderne). In 1948 werd hij benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de universiteit in Delft, toen nog de TH (Technische Hogeschool). Samen met Theodoor van Lohuizen, eveneens hoogleraar aan de TH, was hij verantwoordelijk voor het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam.

Ook de TU Delft Library heeft een collectie die gerelateerd is aan Van Eesteren, hoewel deze boeken nooit deel uitmaakten van de eigen bibliotheek van Van Eesteren. Al deze publicaties uit onze collectie zijn gecategoriseerd met de term EFL-Bibliotheek.

Alle boeken in de tentoonstelling gaan over de zon en recreatie, waarbij het merendeel in het Nederlands is. Slechts enkele zijn in het Engels of Duits. Er zijn boeken over recreatieplaatsen en vakantiekampen, over zonlicht in de architectuur en over het probleem van ontspanning in de vrije natuur. Enkele hoogtepunten zijn een interessant boek van J.P. Müller over lucht en licht en één met Egyptische zonneliederen.

Cornelis van Eesteren Cornelis van Eesteren in zwembroek

Naast boeken liggen er enkele foto’s in de vitrines, waaronder bovenstaande. Deze foto’s zijn net als de boeken in bruikleen van Het Nieuwe Instituut.

De collectie is te bezichtigen tot en met 12 juni 2015.