TU Delft en de Library hebben een lange geschiedenis met ons koningshuis, wat al begon met de stichting van de voorloper van de TU Delft, namelijk de ‘Koninklijke Academy’ door Willem II in 1842.

Maar dat is niet alles. Door de jaren heen hebben we aardig wat boeken en publicaties weten te vergaren in onze collectie, welke in te zien zijn via onze beeldbank, repository of Tresor.

Daarom hebben we speciaal voor enkele leuke voorbeelden er uit gelicht 😉 .

  • Toen Hare Majesteit Wilhelmina de troon besteeg in 1898, is er een officieel Gedenkboek uitgebracht. Dit boek, ook in 1898 gepubliceerd is te bezichtigen via Tresor.
  • Ook uit 1898 afkomstig is een tweedelig Gedenkboek van ‘Het Nieuws van den Dag’, waar in teruggekeken wordt op de voorgaande 50 jaar monarchie onder koning Willem II en koningen (regentes) Emma. (Deel 1 en 2).
  • In 1905 opende koningin Wilhelmina de ‘Technische Hoogeschool’. Tijdens deze opening werd ook een toespraak gehouden door de eerste Rector Magnificus. Deze toespraak is Open Access beschikbaar.
  • Na de troonsbestijging van koningin Juliana in 1948, is er opnieuw een gedenkboek uitgebracht. Deze uitgave is op te vragen en in te zien uit ons depot.
  • En, ook beschikbaar vanuit het depot: De toespraak van Hare Majesteit koningin Beatrix tot de verenigde vergadering van de staten-generaal, gehouden bij haar inhuldiging in de nieuwe kerk te Amsterdam op 30 april 1980.

Maar onze collectie bevat niet ‘alleen’ gedenkenboeken of toespraken. Zo bevat onze beeldbank fotosets en prenten, zoals deze gedenkplaat van de inhuldiging van koningin Wilhelmina door Pieter Adrianus Schipperus of deze fotoset van het bezoek van koningin Juliana aan Delft vanwege de 50-jarig bestaan van de Technische Hoogeschool Delft.

Ongetwijfeld kunnen jullie zelf nog veel meer fascinerende voorbeelden vinden, dus browse gerust door onze repository en beeldbank 🙂

De Library wenst jullie allen een fijne Koningsdag!