Met een beetje geluk kunnen we op vrijdag 20 maart 2015 genieten van een (gedeeltelijke) . Zo rond 9.30u begint de verduistering, waarbij de maximale verduistering ongeveer een uur later behaald zal zijn. Hierbij zal iets meer dan 80% van de zon verduisterd zijn door de maan.

Als grootste (technisch) wetenschappelijke bibliotheek van Nederland, hebben wij vanzelfsprekend ook aanvullende informatie over dit onderwerp en verwante onderzoeken.

Zo hebben wij in onze 123 documenten die op een of andere manier iets te maken hebben met zonsverduistering. Door te zoeken in Discover op de termen “”, “solar eclipses” vind je deze documenten.

En wat hebben we dan precies? Op het gebied van zonsverduisteringen hebben wij:

  • 28 artikelen
  • 1 bibliografie
  • 33 boeken
  • 3 conference proceedings
  • 1 kaart
  • 57 rapporten

Helemaal bijzonder is de genoemde kaart. Dit betreft namelijk een kaart van de totale zonsverduistering op 12 mei 1706 en is gemaakt in 1707. Aangezien deze kaart middels Open Access beschikbaar is, kun deze overal digitaal bekijken.

De belangrijkste auteur is Fred Espenak (NASA), die 23 van de 123 publicaties (19 van de 57 rapporten) op zijn naam heeft staan. Bijzonder interessant is zijn rapport “Five Millennium Catalog Solar Eclipses: -1999 to +3000 (2000 BCE to 3000 CE)” uit 2008, met Jean Meeus als co-auteur, dat een overzicht geeft van 5.000 jaar zonsverduisteringen, in totaal zo’n 12.000.

Als je wilt weten wanneer de volgende (al dan niet volledige) zonsverduistering plaatsvindt, kun je dat rapport raadplegen. Die van 12 mei 1706 staat er netjes in, maar ook die van 20 maart 2015. NASA heeft op haar website een speciale pagina op basis van dit rapport, daar kun je voor elke zonsverduisteringen in genoemde 5.000 jaar het pad over het aardoppervlak bekijken.

Zo vind je hier de verduistering van 12 mei 1707, en hier die van 20 maart 2015.

Tot slot: van de 28 artikelen zijn er 27 afkomstig uit wetenschappelijke tijdschriften van Elsevier, bijvoorbeeld Advances in Space Research, die full text kunnen worden bekeken (als je bent ingelogd op het TU netwerk).

P.s. Niet direct gelieerd aan onze collectie, maar wel interessant: Zonsverduistering.nl , een Nederlandse website met allerlei informatie over zonsverduisteringen.