“Nee, je gaat je artikel niet echt publiceren. Een uitgever gaat dat doen – maar alleen als hij het geschikt vindt. Dus wat is daarvoor nodig?”

Die vraag was genoeg om alle zitplaatsen in de gloednieuwe Stenen Zaal bezet te krijgen op 5 februari. Zo’n 130 nieuwsgierige onderzoekers waren bijeengekomen voor het ‘Are you ready to publish?’, georganiseerd door TU Delft Library. Voor de optiek van de uitgevers hadden de organisatoren precies de juiste persoon gevonden: Andrea Hoogenkamp-O’Brien is executive publisher bij Elsevier voor biomedische wetenschappen. Hier volgt een (zeer) korte samenvatting van de vele tips en adviezen die ze deelde met het publiek.

Door Aad van de Wijngaart

Je zult niet de eerste persoon zijn bij de TU Delft die een artikel schrijft: tussen 2010 en 2014 produceerde de universiteit niet minder dan 20.336 publicaties, door 8.204 auteurs. Maar achter die aantallen gaat een ander aantal schuil, dat van teleurstellingen. Bij Elsevier wordt namelijk 40 tot 90% van alle ingediende artikelen meteen afgewezen door de redacteuren. Ja, dat is zelfs al voordat ze in peer-review gaan.


Andrea Hoogenkamp – O’Brien

Dus wanneer wordt je artikel wél uitgegeven? Welnu, voor de redacteuren en peer-reviewers zijn je persoonlijke ambities irrelevant. Zij zijn op zoek naar manuscripten die vernieuwend, helder, nuttig en spannend zijn! Je moet iets nieuws toevoegen aan wat er al is.

Niet per se een grote ontdekking. Je kunt ook zes maanden werken aan de verbetering van een bestaande methode. Als het resultaat nuttig is voor anderen, dan bestaat er een tijdschrift dat jouw artikel erover zal publiceren.

Het kiezen van het juiste tijdschrift is dus cruciaal. Waar vind je de lezers die jouw onderzoeksgebied kennen en belangrijk vinden? Een tip: kijk naar de artikelen die je zelf citeert: die zullen je doorgaans meteen naar de juiste tijdschriften leiden.

Net zo belangrijk is dat je je resultaten presenteert en structureert op een logische manier. Wees to the point, zodat reviewers en redacteuren de wetenschappelijke betekenis gemakkelijk kunnen doorgronden: het zijn ook mensen, en ze hebben het druk.

Uiteraard geldt hetzelfde voor je lezerspubliek. Als je wilt dat ze jouw artikel gaan vinden, kies dan de juiste keywords en gebruik die ook in de titel, abstract en dergelijke.

Er is dus een hoop waar je op moet letten als je wilt slagen. Falen, daarentegen, is doodeenvoudig: je hoeft alleen maar plagiaat te plegen of resultaten te vervalsen. De TU Delft, Elsevier en andere uitgevers gebruiken heel krachtige tools om verdacht materiaal op te sporen. Voeg daarbij het kritisch oog van peer-reviewers, redacteuren en collega’s, en je zult beseffen dat de risico’s nog veel groter zijn dan bij Russische roulette.

Artikelen die ontmaskerd zijn, blijven voor iedereen in de wereld zichtbaar online staan, met een rood stempel plus de reden waarom ze teruggetrokken zijn. Dus het is publish AND perish, als je de ethische normen overschrijdt!

Denk eraan: je artikel is een paspoort waarmee je toegang krijgt tot je wetenschappelijke gemeenschap. Je verwerft er erkenning en respect mee. Of het omgekeerde…