door Aad van de Wijngaart

“Alles waar we als organisatoren op gehoopt hadden is uitgekomen”, zegt Karin Clavel. “Ik heb heel veel mensen gesproken, studenten en medewerkers van de faculteiten, en eigenlijk alleen maar heel positieve reacties gehad. Dat is ook geen wonder, met zo’n thema. Naast alle professionele interesse is er ook een hoge fun-factor. Mensen vinden het geweldig om een panterkop uit een printer te zien rollen. Dan krijgen ze al snel plezier in 3D-printen.

Clavels enthousiasme is geheel terecht, getuige de reactie van Jurrit Bergsma, student Maritieme Techniek. “Ik vind het een gaaf initiatief. Ik zie graag meer van dit soort dingen.” Hij is zelf ook druk bezig met 3D-printen, maar vond het interessant om in het echt te zien wat er nog meer gaande is op dit gebied, met name binnen de TUD. Verder heeft hij deelgenomen aan de gevorderde workshop en gebruik gemaakt van de helpdesk. “Goed dat daar jonge mensen voor werden ingezet. Dat was lekker informeel.”

Eén van die jonge mensen was Eva van der Velde. Ze studeert binnenkort af in industrieel productontwerp, maar werd na een eerste kennismaking drie jaar geleden zo gegrepen door 3D-printen, dat ze er nu al haar business van gemaakt heeft, in de vorm van workshops en advies. De gevorderde workshop die ze tijdens de 3D Print Week gaf, was ongewoon, zo zegt ze: “Normaal kunnen workshopdeelnemers aan het eind van de avond mischien net een sleutelhanger uitprinten. Maar deze studenten waren al heel bedreven in 3D-CAD. Ze zagen ook snel de mogelijkheden en beperkingen van deze printers.”

“Ik heb ze daarom een uitdagende opdracht gegeven, waarbij je goed moest nadenken over die beperkingen: print een minivrachtwagentje met wielen, waar een LEGO-blokje op geklemd kan worden. Daar zijn heel verschillende dingen uit gekomen, maar allemaal waren ze goed.”

Zelf heeft Van der Velde ook het een en ander opgestoken in de Library: “Ik heb er heel veel nieuwe dingen gezien en er liepen interessante mensen rond. Het was inspirerend.”

De inspiratie strekte zich ook uit tot de bibliotheekmedewerkers zelf, zo vertelt mede-organisator Marion Vredeling. “Die gingen enthousiast met 3D-printen aan de slag.” Maar belangrijker is dat medewerkers van faculteiten elkaars werk leerden kennen, want de tentoonstelling bleek nogal wat eye-openers op te leveren (wat ook Delta niet ontging). “Daarom is het goed dat ons gebouw zo’n ruimte biedt waar dit kan. Ik heb gemerkt dat andere universiteiten daar nauwelijks plek voor hebben.”

Bijzonder is ook dat de tentoonstelling met een minimaal budget tot stand kwam. Vitrines, beeldschermen en dergelijke werden uitgeleend door bevriende organisaties: de Dutch Design Week, Museum MOTI en de Openbare Bibliotheek Rotterdam. En de objecten zelf werden uiteraard ook kosteloos ter beschikking gesteld door Delftse onderzoekers en studenten.

De 3D Print Week is afgelopen, maar de expositie blijft staan tot 19 januari. “Het was een enorm werk om een goede tentoonstelling neer te zetten”, zegt Vredeling, “maar het gevolg is ook dat je er als Library vertrouwen mee kweekt bij de faculteiten. Dat is een goede basis voor toekomstige evenementen.”

Ze is niet de enige die vooruitkijkt. Clavel: “Iemand zei: ‘Goh, wat zou het leuk zijn als we een volgende keer iets met robotics deden.’ En ja, dat is ook zo’n onderwerp! Ik zie die robots al door de hal wandelen. Dus ik denk dat we daar maar eens heel goed over moeten gaan nadenken.”