Door: Aad van de Wijngaart

3D-printen kan je leven veranderen. Dat geldt in ieder geval voor universitair docent Jouke Verlinden. Dinsdagavond 25 november spreekt hij in de Library over ‘the pleasure of printing things’, als onderdeel van de 3D Print Week. Hieronder licht hij alvast een tipje van de sluier op.

Wat veranderde er voor Verlinden door 3D-printen? “Zowel in mijn werk als in mijn privéleven heb ik er plezier van. Ik kan nu bijvoorbeeld gemakkelijk een basaal schaalmodel printen van een auto, waar ik met een beamer ramen, deuren en wielen op projecteer. Die teken ik dan ‘in real time’ op de computer. Het voordeel is dat je op die manier heel gemakkelijk een realistisch 3D-beeld krijgt dat je snel kunt aanpassen.”

En privé? “Bij mij thuis staat ook een 3D-printer. Naast de wasdroger, want hij maakt net zoveel herrie. Daar heb ik onder meer muziekinstrumenten op gemaakt voor een strijkkwartet van Playmobil. Uniek in de wereld!”

Maar veel trotser is Verlinden op het werk van de 250 promovendi en minor-studenten die hij inmiddels heeft begeleid in ‘advanced prototyping’. De resultaten zijn soms spectaculair. Zo was er een project waarin studenten variaties op een saxofoonmondstuk moesten ontwerpen en printen. Na een CT-scan van een origineel mondstuk gingen ze experimenteren, met hulp van een PhD van lucht- en ruimtevaarttechniek: die had niet alleen verstand van luchtturbulentie, maar kon de modellen ook testen op zijn eigen saxofoon.

Het project was zo succesvol dat de professionele saxofonist Peter Broekhuizen vond dat twee van de geprinte modellen een beter geluid produceerden dan het origineel. Geen slecht resultaat voor een minor-project van vijf weken!

Waarom zouden anderen bij de TU Delft met 3D-printen aan de slag moeten gaan? Verlinden: “3D-printen en andere digitale productietechnieken als lasersnijden hebben twee belangrijke voordelen. Ten eerste high-end-engineering: je kan er dingen mee maken die anders bijna onmogelijk zijn. En dat op een reproduceerbare manier.”

“En ten tweede zijn ze toegankelijk voor iedereen. Je kunt aan de slag gaan met goedkope printers of met servicebureaus zoals I-Materialise. En het kan overal: of je nu in Afghanistan bent, op de Zuidpool of in het ISS.”

Dinsdagavond zal Verlinden nog veel meer uit de doeken doen over 3D-printen. Het is geen gewone lezing, maar een Human Library-bijeenkomst die normaal alleen voor promovendi toegankelijk is.

Zie het programma van de 3D Print Week voor nadere informatie over deze en andere activiteiten. De hele week zal de Library in het teken staan van 3D-printen, met workshops, demo’s, lezingen en een expositie.