Door: Aad van de Wijngaart

Het onderwerp was te leuk om te laten liggen. “We kwamen op het idee voor deze week omdat 3D-printen zo’n enorm boeiend onderwerp is”, vertelt Karin Clavel. “Als bibliotheek willen we mensen inspireren maar ook met elkaar in contact brengen. Dan kom je al snel op een event. Marion Vredeling is programmamanager van het team Open Spaces en heeft veel meer ervaring met events dan ik als coördinator Research & Development. Dus hebben we de krachten gebundeld.”

Marion had al langer plannen om wat te doen met het thema. “Wereldwijd zie je bibliotheken aan de slag gaan met 3D-printen en andere vormen van ‘zelf maken’. Het is ons nu gelukt om een week bomvol activiteiten neer te zetten”, constateert ze tevreden. “Er zijn workshops waar je zelf een 3D-object kunt maken, lezingen, demonstraties, een masterclass… En een tentoonstelling waar je kunt zien wat er binnen de TU Delft met 3D-printen wordt gedaan.”

Karin Clavel (l) & Marion Vredeling (r)

Dat blijkt verrassend veel te zijn. Marion: “We zagen bijvoorbeeld dat Lucht- en Ruimtevaart gebruikmaakt van 3D-onderzoek van 3mE. Studenten echter hebben vaak geen idee van waar andere faculteiten mee bezig zijn: ze lopen niet eveen binnen bij de buren. Maar natuurlijk wel bij de library. Daar willen we dus gebruik van maken. Met dit soort tentoonstellingen maken we al die prille experimenten voor iedereen zichtbaar. Zo vergroten we de kans op kruisbestuiving.”

Het gaat niet alleen om onderzoeksprojecten, vervolgt ze: “Er bleken bijvoorbeeld studenten te zijn – typisch die fietsenmakers uit Delft – die zelf printers bouwen omdat ze iets willen dat de gewone 3D-printers niet kunnen. Hun werk is dus straks ook te zien in de library.”

Hoe langer Karin en Marion bezig waren met de week, hoe groter hun enthousiasme. Karin verklapt: “We zijn zelf ook aan het printen geslagen. De ervaring dat je zo gemakkelijk zelf nieuwe dingen kunt maken… Die wilden we anderen ook laten beleven. Vandaar die workshops.”

Wanneer zijn ze tevreden over de week? Marion: “Als we heel veel mensen kunnen bereiken, van studenten tot profs, uit heel veel faculteiten.” Karin voegt toe: “We willen straks kunnen zien dat het gonst rond die tentoonstelling.”

De voortekenen zijn goed: “De eerste workshop is al volgeboekt.”.