“Het is met enige schaamte, dat ik dit boek aan de bibliotheek teruggeef”, zei dhr. Kam die een antiek boek na 60 jaar terug kwam brengen.

Gevonden in een antiquariaat

Vlak na de WOII kreeg dhr. Kam een boek over de van uit in zijn bezit. Het was een cadeau van zijn vader die het bij een antiquariaat in Delft of Den  Haag op de kop had getikt. Hoe of door wie het boek in het antiquariaat terecht gekomen is, is een raadsel.

Stempels onzichtbaar gemaakt

Pas jaren later kwam dhr. Kam erachter dat het boek een stempel had met de letters THS, oftewel Technische Hogeschool, wat de TU Delft in de jaren 1905 – 1986 was. De stempels op het titelblad, die op elk bibliotheekboek zaten in die tijd, waren onleesbaar gemaakt doordat er een stukje papier overheen was geplakt. Met genoeg licht waren ze nog nét te herkennen.

Wij zijn dhr. Kam erg dankbaar dat hij dit boek terug bracht zodat het eindelijk weer, na ruim 60 jaar, in de Trésorcollectie gezet kon worden.

Trésorcollectie

De Trésorcollectie bevat historische boeken, tijdschriften, kaarten, foto’s en prenten van vóór 1900. Ze zijn bijzonder vanwege hun ouderdom, zeldzaamheid, kostbaarheid of kwetsbaarheid. Daarnaast verzamelt het ook de productie van de TU Delft die niet in de gangbare tijdschriften is opgenomen, zoals redevoeringen, dissertaties en collegedictaten. De collectie omvat circa 50.000 banden. Ben je benieuwd naar welke boeken er nog meer in de Trésorcollectie zitten? Zoek dan in Discover op publicatiejaar.