Zoeken in een omvangrijke collectie als die van TU Delft Library kan een grote hoeveelheid resultaten opleveren. Uiteraard ben je niet op zoek naar deze grote hoeveelheid, maar juist naar een kleine(re) selectie van resultaten. Omdat we begrijpen dat je de exacte zoekopdracht niet altijd op voorhand kunt bedenken, is voorzien van filters.

De komende periode zullen we een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp behandelen, zodat het zoeken in onze collectie nog eenvoudiger wordt.

In deze post gaan we in op simpele handmatige en automatische filters. Geavanceerde filters zullen in een volgende post aan bod komen.

Wanneer je in onze collectie wilt zoeken, maak je automatisch gebruik van onze zoekmachine Discover (discover.tudelft.nl)

Uiteraard kun je direct een zoekopdracht geven en achteraf een toepassen, maar je kunt ook van te voren al aangeven op welk document type, welke publicatieperiode of welke collectie je precies wilt raadplegen.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een specifieke publicatie uit de collectie van TU Delft Library, dan klik je bij Collection ‘ Catalogue ‘ aan.

Los van deze klikbare filters, kun je ook handmatig filters aanmaken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar publicaties die online beschikbaar zijn, voeg dan “online resource” (inclusief de quotes) toe aan je zoekopdracht. Met handmatige filters kun je diverse geavanceerde zoekopdrachten maken. Meer hierover in een volgende post.

Voorbeeld van deze zoekopdracht

Zoals hierboven al gemeld: je kunt je zoekresultaten ook achteraf filteren en/of sorteren.

Standaard worden de resultaten op relevantie gesorteerd. Wil je dit aanpassen in sorteren op jaar? Klik dan op de regel ‘Sort by Year’.

In het linkermenu vind je vervolgens ook de diverse opties om verder te kunnen filteren, zoals filteren op onderwerp, top 10 auteurs en document type.

Hopelijk bieden deze kleine tips alvast de nodige houvast tijdens je zoektocht.

Wil je meer weten over geavanceerd filteren? Hou dan dit weblog in de gaten of volg ons op Twitter. Binnenkort zullen we meer vertellen over het maken van geavanceerde filters.

Discover instructievideo

Wil je meer weten over hoe je met Discover te werk kunt gaan?
Bekijk dan de nieuwe instructievideo op TUlib!