De Tweede Wereldoorlog is een zwarte bladzijde in de Nederlandse . Ook bij onze universiteit, toen nog Technische Hogeschool Delft, was de impact enorm. Onno Sinke presenteert zijn boek ‘Loyaliteit in verdrukking. De Technische Hogeschool Delft tijdens de bezetting’. Vanuit het TH-perspectief is hierin te lezen over de schokkende ervaringen van de studenten en medewerkers. Lees hier alvast over de aanloop naar de oorlog.

TH-compagnie marcheert op de Paardenmarkt in Delft, 1940 (beeldmateriaal uit het archief van C. Paardekooper)

Aanloop. Augustus 1939 – mei 1940

Voor de Technische Hogeschool begon de Tweede Wereldoorlog al op 29 augustus 1939. In verband met de gespannen internationale situatie had de Nederlandse regering een dag eerder de algemene mobilisatie afgekondigd. Het dagelijks leven aan de hogeschool werd er behoorlijk door ontregeld. Bijna de helft van de 1776 studenten werd gemobiliseerd. De meeste studenten waren verspreid over het hele land gelegerd, maar 180 Delftse studenten mochten in Delft blijven. Zij vormden de TH-compagnie en hadden als belangrijkste taak om zo snel mogelijk hun kandidaatsexamen te halen. Hun enige militaire training bestond uit een halfuur per dag paraderen in militaire uitrusting. Op alle mogelijke manieren probeerde de hogeschool de overige gemobiliseerde studenten te helpen met de studie, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht.

Bron: TU Delta p. 22-24

Onno Sinke over zijn fascinatie met de Tweede Wereldoorlog

“Ik ben om twee redenen gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Ten eerste is het de laatste keer geweest in de recente geschiedenis dat er echt iets op het spel stond, namelijk onze vrijheid. Verder speelt ook mijn persoonlijke familiegeschiedenis mee. Mijn opa was een officier die tijdens de oorlog in Nederlands-Indië in het verzet ging tegen de Japanners. Hij is opgepakt en onthoofd. Mijn oma zat tijdens de oorlog met haar drie dochters in een Jappenkamp. Hoewel er thuis nooit over werd gepraat fascineerde deze familiegeschiedenis me bijzonder.”

Boekverkoop en

De presentatie van het boek ‘Loyaliteit in verdrukking. De Technische Hogeschool Delft tijdens de bezetting’ van dr. Onno Sinke vond plaats op 23 november in de senaatszaal van de Aula.
Tot 2 januari 2013 is in de TU Library een kleine tentoonstelling over de loyaliteitsverklaring die studenten in 1943 van de Duitsers moesten ondertekenen, ingericht door Onno Sinke zelf.
Zijn boek (€24,95) is te koop bij de informatiebalie in de aula.
Online bestellen kan via uitgeverij Boom (geen verzendkosten)