Tekst: Marietje Ruijgrok, Curator

In het Trésor van het Library Learning Centre zijn  boeken en platen te zien met voorbeelden van stoelen en interieurs uit de vorige eeuwen. De afbeeldingen met  interieurs zijn  onder andere afkomstig van de “Ecole nationale supérieure des arts décoratifs”. Onder leiding van directeur Leon Moussignac  kwam daar nog het vakgebied van binnenhuisarchitectuur bij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Intérieurs III.  Auteur:  Leon Moussinac. Uitgever: Parijs: Lévy, 1925

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Interieurs Francais, Badovici, Jean, Paris (1925)

Basiskennis Rietveld

In het Trésor is ook  “Het Handboek voor den Meubelmaker” (1894) te zien. Dit boek is een bewerking van een Duits boek door F.L. Berghuis. Berghuis schreef onder meer “Het handboek voor water- en burgerlijke bouwkunde” (1898).”De meubelconstructeur”; een verzameling meubeltypen ten dienste van meubelmakers, inrichtingen voor ambachtsonderwijs en voor eigen studie”. Het boek is afkomstig uit het jaar 1902 en geschreven door P. Doorn.

Jong geleerd…

Vanaf zijn elfde jaar leerde Rietveld het vak van meubelmaker in de werkplaats van zijn vader. Op 18 jarige leeftijd maakte Rietveld zijn eerste meubels. In 1911 opende hij zijn eigen meubelmakerij. In zijn avonduren volgde hij een cursus in architectuur bij de architect en ontwerper Piet Klaarhamer.

Meer info: “The Genius of Gerrit Rietveld” is te zien tot 6 september bij de TU Delft Library.

 

Deze hoort bij de programmering van TU Delft Library rondom het thema “Het Brein“.