Ik kon het niet langer aanzien hoe de gewone mens honger moest lijden en rillend van de kou moest leven in schamele hutten, terwijl de Goden een luxueus leven leidden in verwarmde kastelen op de Olympus, met weelderige banketten, danspartijen en van alles meer dan voldoende in huis. De schandalige braspartijen, hun kinderachtige ruzies, hun egoïstische gedrag was schrijnend om te zien naast de zware leefomstandigheden van de mensen op aarde.Ik besloot de mensheid te hulp te schieten en hun het middel te bezorgen waarmee ze zelf gereedschappen konden maken,stenen konden bakken en hun voedsel beter konden bereiden: Ik besloot de Goden het geheim van het vuur te ontfutselen!

Ja beste mensen, jullie hebben het nu dankzij mij een stuk beter. Jullie hebben de controle over je leefomgeving,jullie welstand en welzijn is enorm toegenomen. Maar helaas zorgt het vuur ook voor verwoestingen. Je kunt er niet alleen gereedschappen, maar ook wapens mee maken; je kunt er niet alleen stenen mee bakken, maar ook dorpen mee platbranden,je kunt er niet alleen voedsel mee bereiden, maar ook mensen op gruwelijke wijze mee straffen. Ik begrijp wel dat de Goden dit vuur niet zomaar aan de mensen wilden geven! Maar toch geloof ik dat ik er goed aan gedaan heb. Waren jullie nou maar wat verstandiger, dan hoefde ik me niet nog steeds zo schuldig te voelen.

Ik heb mijn daad duur moeten bekopen. Vastgebonden werd ik, aan de Kaukasus, waarbij Ethon de adelaar iedere dag mijn lever wegpikte. Dat is vreselijk! Maar het ergste is dat ik niet gewoon mocht sterven. Iedere nacht groeide de lever weer aan en de volgende ochtend kwam die vermaledijde vogel weer terug. Gelukkig heeft Heracles me uiteindelijk bevrijd, maar nu knaagt nog mijn geweten nog een beetje aan mij. Ik hoop dat de mensheid goed gebruik zal blijven maken van mijn geschenk. Het is een hele verantwoordelijkheid om een geschenk van de Goden te beheren!

Tekst: Han Heijmans

Ontwerp jij het nieuwe beeld van Prometheus? Ga naar de website

Volg de berichten over deze actie op Twitter: https://twitter.com/#!/PrometheusTUD