Karin Clavel, november 2011

Onder het motto “Kom uit je kantoor” kon je in de week van 7-11 november gratis een dagje “Smart Work Center” uitproberen. Er zit er eentje vlakbij mijn huis, dus dat leek mij wel aantrekkelijk. Via de website kon ik mij online aanmelden. Gewapend met een MacBook, een fles water, dropjes tegen het hoesten en een notitieblok fietste ik woensdag 9 november door een lichte motregen naar iGluu, op het Louis Couperusplein in Den Haag. Ik breng ‘s ochtends op de meeste dagen eerst mijn dochter naar school, die pas om 8:45 begint en dan moet ik daarna nog naar Delft! Met de auto is dat verreweg het snelst, maar soms ben ik toch niet voor 9:30 op kantoor, dus thuiswerken of in dit geval vlak bij huis werken spaart mij behoorlijk wat tijd.

Ik word bij iGluu ontvangen door Danny. Hij verwacht mij geloof ik niet echt, ik moet even uitleggen dat ik een dagje kom uitproberen en moet een legitimatiebewijs overleggen, waarvan hij direct een kopie gaat maken. Hij is wel vriendelijk en laat mij eerst alle ruimtes zien en stelt me voor aan de twee aanwezige leden. Ja, leden! Later meer daarover. iGluu heeft een grote werkkamer met verschillende bureaus en gemakkelijke stoelen. Je hoeft er niet stil te zijn, maar kunt gewoon bellen, samenwerken of een praatje maken (=netwerken). Er is een open keuken met een goede espressomachine en een waterkoker. Gelukkig ook Rooibos thee! Ik zet een kopje terwijl er langzaam wat meer mensen binnenkomen. Er zijn belhokjes, waar je ongestoord kunt bellen en twee speciale Skype cabines. Ik heb ‘s middags een Skype werkoverleg met mijn leidinggevende, dus die wil ik wel uitproberen! Verder zijn er verschillende soorten groepsruimten, voor vergaderingen, het ontvangen van klanten of presentaties. Vanaf een groot dakterras, vooral in gebruik als rookruimte, heb je een uitzicht over de Haagse binnenstad. De inrichting in dit mooie, statige pand is modern: licht en flexibel. Wat me wel opvalt is dat er nog geen smartboards in gebruik zijn, volgens Danny een te grote investering. In plaats daarvan gewoon nog papieren flipovers en beamers met scherm.

Terug naar de werkplekken. Het is er nog steeds leeg. Ik zoek een plekje, knip mijn bureaulampje aan en start de Mac. Van Danny krijg ik een code om op het Wi-Fi in te loggen. Binnen een halve minuut ben ik opgestart en online. Ik kan aan de slag. Pas rond 10 uur  begint het een beetje vol te lopen. iGluu werkt niet op basis van het verhuren van werkplekken per dagdeel, zoals sommige andere smart work centers, maar met maand-, halfjaar- of jaarabonnementen. Het is de bedoeling dat er een community ontstaat van leden, voornamelijk zzp-ers, maar ook wel iemand die ver van Den Haag in loondienst werkt. Danny vertelt dat iGluu Den Haag ongeveer veertig leden telt. Op een gemiddelde werkdag zijn er ongeveer vijftien leden aanwezig. De openingstijden zijn ruim, 7-22:00 uur, maar alleen op doordeweekse dagen. De leden hebben een toegangspas en moeten zo nodig het alarm aan- en uitschakelen! Een mevrouw die tot een uur of zeven wil doorwerken, ziet dat niet zitten, maar er blijken meer leden die graag laat beginnen en pas laat naar huis gaan.

Het werken zelf gaat voorspoedig. Er is weinig afleiding en binnen no-time is het tijd voor een webinar MindJet voor projecten, waar ik me voor had opgegeven. Ik plug mijn iPod koptelefoontje in om mijn tafelgenoten niet te storen.

Na afloop van het webinar wil ik even naar buiten voor een lunchpauze. Ik had eigenlijk verwacht dat er gezamenlijk geluncht zou worden, maar nee, maar een enkeling neemt plaats in het zitje naast de keuken of op het terras voor een snelle hap meegebrachte boterhammen of salade. Naar buiten dus. Laat ik mijn spullen liggen, zoals een aantal van mijn collega’s-voor-een-dag? Er zijn kluisjes, maar –natuurlijk- alleen leden hebben een persoonlijke sleutel! Ik pak mijn waardevolle spullen in en laat de rest liggen. Om de hoek van het Louis Couperusplein zijn de Nieuwe Schoolstraat, waar ik nog een paar jaar heb gewoond, de gezellige Dennenweg en de Frederikstraat. Ik kies de wat minder chique Frederikstraat en haal wat lekkere broodjes (niet duur!) bij Dikke Mik. De zon schijnt, het is heerlijk buiten.

Helemaal weer opgeladen keer ik terug naar iGluu. Ik heb een Skype afspraak met Frits, maar hij belt me: zijn nieuwe laptop staat al meer dan vijf minuten vast op een blauw scherm met “welkom”… geen Skype-kamer test dus, maar een gewoon telefoongesprek. Ik vertel alvast van mijn ervaringen. Wel fijn, als je werkgever ook enthousiast is en open staat voor !

Danny vraagt hoelang ik nog blijf. Hij wil ook nog even horen hoe ik het vind en als locatie manager heeft hij minder flexibele werktijden dan de leden. Het is ‘s middags opvallend drukker dan ‘s ochtends. De deurbel gaat regelmatig, klanten die bij leden op bezoek komen voor een overleg of presentatie. Ik werk nog even door, spreek nog wat leden en even voor vijf uur klap ik de Mac dicht.

De ervaring is positief, maar met het lidmaatschap richt iGluu zich niet op incidenteel gebruik, zoals ik voor ogen had. Ik zou hier prettig kunnen werken en ook wel willen afspreken met collega’s of toeleveranciers (Alares bijvoorbeeld, met wie TU Delft Library veel zaken doet, zit hier om de hoek). De werksfeer en faciliteiten zijn allemaal prima in orde. En… het is heerlijk op de fiets naar het werk te kunnen. Vergeleken met thuiswerken biedt het ook wel voordelen. Ik kan thuis ook zeer geconcentreerd doorwerken, zo erg zelfs dat ik allerlei alerts moet instellen, omdat ik anders vergeet te eten of mijn dochter van school te halen. Maar het is wel eenzaam met alleen de kat als gezelschap en terwijl ik dit stukje nu thuis schrijf, werkt er bij mijn overburen een tuinman met cirkelzaag of iets vergelijkbaars en dat stoort wel erg. Mijn bureaustoel is niet zo comfortabel als die bij iGluu. Kortom, ik zou best vaker bij iGluu willen werken, maar dan wel met een eigen MacBook en de lidmaatschapkosten zijn voor mij persoonlijk te hoog. Ik bespaar niet genoeg op reiskosten om dat te kunnen betalen. Misschien een leuk nieuw doel voor je IKA?