Tekst: Karin Clavel

Wat is ?

Mendeley is een (gratis) webdienst voor het opslaan, beheren en delen van referenties zoals wetenschappelijke artikelen, boeken en zelfs websites. Met de browser bookmarklet kunt u vanuit een zoekmachine of bibliografische database referenties toevoegen met één muisklik. Mendeley vult automatisch velden als auteurs, titel, journal informatie, abstract, trefwoorden en de URL naar de full-text. Als u de software installeert, kunt u referenties toevoegen door simpelweg PDFs het programma in te slepen. U kunt ook een zogenaamde watch map aanmaken. PDFs die u daar opslaat, worden automatisch in uw Mendeley library opgenomen. Het is overigens prima mogelijk de web versie en desktop versie naast elkaar te gebruiken. U kunt uw referenties in delen in mappen of u kunt tags gebruiken om referenties te organiseren.

Bij de gratis versie krijgt u 1 GB opslagruimte op de Mendeley server. Als u lokaal werkt met de desktop software, dan kunt u die gebruiken voor het maken van een back-up. Wilt u meer opslagruimte, dan betaalt u daarvoor een maandelijks bedrag, maar het is ook mogelijk een Dropbox folder te gebruiken voor de online opslag. Via de online opslag zijn uw referenties en PDFs op elke willekeurige computer met een internet aansluiting of zelfs op iPhone en iPad beschikbaar.

Samenwerken en academische netwerken

Wilt u gezamenlijk literatuuronderzoek doen? Dan kunt u in Mendeley een groep aanmaken. Als u kiest voor een private groep, dan moet u zelf partners uitnodigen door e-mail adressen op te geven. Bij een public groep kan elke geïnteresseerde Mendeley gebruiker zichzelf aanmelden. In de groep deelt u naast de referenties ook commentaar, tags, annotaties en aantekeningen. U krijgt een overzicht van wat er gebeurt in de groepen waar u bij bent aangesloten. Via de website kunt u zoeken of er al een publieke groep is op uw vakgebied. U kunt zo in contact komen met onderzoekers vanuit de hele wereld.

Mendeley kan op basis van uw profiel en uw eigen publicaties u ook nieuwe contacten aanbevelen. Net als bij andere sociale netwerken, kunt u zo anoniem of open zijn als u zelf wenst.

Zoeken in Papers

Mendeley heeft een eigen zoekmachine, Papers, met (referenties naar) meer dan 30 miljoen artikelen. U kunt – net als bij Google Scholar – de TU Delft Library toevoegen als library access link (My Account -> Sharing / Importing > Add library manually: http://sfx.tudelft.nl:8888/sfx_local) om snel naar de full-text door te klikken of het artikel bij ons te bestellen.

En? Is het wat?

Wat ik zelf het handigst vind, is dat ik alle PDFs op één plek heb staan en ze via Mendeley kan doorzoeken, sorteren, organiseren zoals ik wil. Het fijnst vind ik de mogelijkheid highlights en notes toe te voegen. Zo heb ik al mijn aantekeningen digitaal, in het document zelf. Ik kan direct zien welke artikelen ik al gelezen heb en kan direct naar de uitgelichte sectie scrollen. Ik vind het ook prettig dat Mendeley onthoudt waar ik was gebleven in een lange dissertatie, zonder dat ik daar iets voor hoef te doen.

Ik laat Mendeley de PDFs hernoemen in een bepaald format (auteurs-jaartal-titel), zodat de bestandsnamen betekenis krijgen.

Wat kan beter?

Het is me niet gelukt de functionaliteit voor te installeren op mijn Mac. De iPhone app is niet erg stabiel en crashed vaak bij het bekijken van een groep.

Wat ik niet helemaal begrijp is het Dashboard (of Overview in de desktop). Hier wordt de groepsactiviteit zoals commentaar en uploads vermeld, maar het overzicht is niet compleet. Als ik een toevoeg, staat dat soms wel maar soms niet in het Dashboard.

Is het iets voor mij?

Als u nog niet werkt met reference management software raad ik u zeker aan om Mendeley eens uit te proberen. Ook als u al met een ander pakket (zoals EndNote (web) of ) werkt en u bent niet tevreden: importeer de referenties in Mendeley en kijk of dat beter bevalt (en laat het me weten door een commentaar te schrijven onderaan deze blogpost)!

Heeft u in de loop der jaren een grote hoeveelheid ongesorteerde PDFs verzameld? Maak een watch folder aan en kijk of u met Mendeley orde in de chaos kan scheppen.

Mendeley ondersteunt het gezamenlijk vinden, lezen en annoteren van informatie, maar niet het gezamenlijk schrijven aan een paper of artikel. Als u op zoek bent naar een online samenwerkingsomgeving waar u ook kunt schrijven, dan bent u waarschijnlijk beter uit met Google Docs of SharePoint.

Compatibiliteit

De desktop versie is beschikbaar voor Mac, en . Er zijn plug-ins voor zowel MS Word als Open Office. Importeren van , en EndNote XML wordt ondersteund. Apps (Lite) voor iPhone en iPad zijn gratis beschikbaar via iTunes en er zijn sinds kort maar liefst drie gratis third party Android apps beschikbaar via Android Market.

Alternatieven

Zotero was tot voor kort alleen beschikbaar als Firefox plug-in, maar heeft sinds kort een bèta desktop versie met sterk op Mendeley lijkende functionaliteit, ook gericht op samenwerken in groepen. EndNote en het wat ouderwets ogende Reference Manager, beide van Thomson Reuters zijn voor RU Delft studenten en medewerkers gratis te downloaden via de Blackboard software distributie server. Papers en Sente zijn populaire betaalde pakketten, maar alleen voor Mac. Voor een uitgebreid overzicht van alle pakketten, zie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_reference_management_software

Deel uw ervaring!

Heeft u positieve of juist negatieve ervaringen met Mendeley of andere reference management software? Laat het ons weten! Gebruik het comment formulier hieronder voor uw reactie.