Unidentified

Deze bol is waarschijnlijk gebruikt bij colleges Elektrotechniek van R.M.M. Obermann ergens tussen 1950 en 1980 als een demonstratieobject. Het stelt een model voor van een vijf-dimensionale kubus (!?). Wie het object in het echt wil zien, kan het bekijken tot en met september in het Library Learning Centre.

Weet u iets over dit object?
Herkent u dit object of heeft u een idee waarvoor dit gebruikt werd? U kunt onderaan deze blogpost reageren en discussiëren. Wij hopen op deze manier zoveel mogelijk over dit object te weten te komen.

Fysieke omschrijving
Op de bol is een netwerk van groeven aangebracht die de ribben voorstellen van een vijf-dimensionale kubus. De 32 hoekpunten van deze kubus zijn aangegeven met 31 gaten die voorzien zijn van een letter- en cijfercombinatie. Het 32ste hoekpunt is de as waar de bol om draait. In de gaten zijn 16 stoppen met de getallen 0 t/m 15 in het rood aangebracht en 15 stoppen met de getallen 1 t/m 15 in het zwart. Er is een rode draad langs de 22 hoekpunten gespannen.

    
Klik om te vergroten

Foto’s : Jan van der Heul