Tekst: Jorden Esser, informatiespecialist TU Delft Library

zijn bij uitstek geschikt om snel en efficiënt wetenschappelijke literatuur, nieuws en  informatie bij te houden.  Het enige wat daarvoor nodig is dat je je abonneert op een zogenaamde feed via bijvoorbeeld een website. Als er een -feed wordt aangeboden is dat meestal te herkennen aan een oranje radiosymbooltje.

Heel veel bronnen van de TU Delft Library bieden de mogelijkheid om je te abonneren op zo’n feed. Zo is er feed voor het nieuws op onze homepage, maar ook Discover heeft een optie om zoekopdrachten op te slaan als RSS feed. Als er daarna op dat onderwerp nieuwe publicaties in Discover verschijnen, wordt je daar automatisch op geattendeerd via je feedreader.

Ook bibliografische databases zoals bijvoorbeeld Web of Science en Scopus hebben een optie om zo’n attendering in te stellen op uitgevoerde zoekopdrachten. Dat kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld gedurende een onderzoek op de hoogte wilt blijven van nieuwe publicaties op je onderzoeksgebied.

Google Reader

 

Per 1 juli 2013 verdwijnt Google Reader, de meest populaire gratis online feedreader. Gelukkig zijn er goede alternatieven. Een korte opsomming van de meest genoemde alternatieven:

Feedly lijkt op dit moment de hoogste ogen te gooien. Het heeft een mooie vormgeving, voor de meeste browsers is er een extensie en er zijn apps voor Android en iOS . Feedly heeft bovendien beloofd dat gebruikers die nu hun Google account gebruiken om in te loggen op Feedly straks automatisch en naadloos overgaan naar de service van Feedly.

Netvibes heeft als voordeel dat je er geen extensies voor nodig hebt: je kunt het gebruiken in elke browser. Behalve een reader heeft het ook een social media-dashboard, maar dat onderdeel hoef je niet te gebruiken als je daar geen behoefte aan hebt en zit dan gelukkig ook niet in de weg.

The Old Reader: heeft een wat Spartaans uiterlijk: het lijkt qua layout nog het meeste op Google Reader.  Er zijn extensies voor Chrome en Firefox en de website werkt ook prima op mobiele apparaten.

Tot slot is er Newsblur.  Niet (helemaal) gratis, maar ook vaker genoemd en geroemd om zijn lay-out en features. De gratis versie is beperkt tot 64 sites (feeds).

Meer weten over RSS? Bekijk dan de instructie Keeping up to date with RSS in Tulib.

Een erg uitgebreid overzicht van feed readers kun je vinden op Wikipedia: Comparison of feed aggregators